dilluns, 18 de juny de 2012

SANT JOAN: LES ENSAÏMAIDES I LA XOCOLATA


Una de les tradicions més protocol·làries per Sant Joan és la beguda de xocolata i ensaïmada, antic costum que parla d'un temps quan el luxe venia d'altres latituds, i que encara es conserva.

L'elaboració de les ensaïmades «no té cap secret perquè es fa amb els mateixos productes de sempre, només temps» ens indiquen els nostres professors de cuina.

Els ingredients són bàsics: sucre, ous, farina, mantega i no hi pot faltar seu (el saïm que li dóna el nom). Tots sabem que és més bona el dia següent i és perquè «duu molta sucre que és un conservant natural». La diferència entre l'estiu i l'hivern, és que «duu més llevat perquè costa més d'estovar, i el llevat menja el sucre».

I no poden faltar a les begudes les dolces:DOLCES PER LES BEGUDES DE SANT JOAN

També per Sant Joan a moltes cases de Ciutadella encara avui s'elaboren altres productes típics com són:
El menjar blanc







Els carquinyols

Els confits












Els macarrons